AMPRoam är en amatörradioklon av det, åtminstone i Sverige, kända universitetsnätet EDUroam vilket medger vagabonderande radioamatörer gemensamt tillträde till AMPRnet, och därmed Internet, på platser där AMPRoam finns.

Radioamatörens behörighet till nätverket säkerställs genom ett så kallat digitalt certifikat som, på förhand genom en engångsinstallation, finns på radioamatörens mobila enhet eller laptop.

Som användare på AMPRoam loggas man då automatiskt in på AMPRnet när nätverket finns tillgängligt och landar alltid på AMPRnet och tilldelas en IP adress i den svenska IP delegeringen av AMPRnet.